Halaman

29 Ogo 2013

S.E.R.A.I

Memutihkan Gigi
Masalah gigi kuning akibat merokok sudah lazim kita dengari. Jangan risau, ia boleh diatasi dengan menggunakan serai sahaja.  Caranya, tumbuk halus dua batang serai yang dipotong kecil dengan sedikit arang dapur dan gosokkan pada gigi anda. Lakukan tiga kali seminggu dan lihat hasilnya. 


Mengatasi Masalah Perut

Teh serai mampu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan. 


Serai sebagai 'Pain Killer' 


Jika anda mengalami sakit gigi, sakit otot dan sendi, minum teh limau berserai pasti dapat melegakan sakit anda itu. Ia bertindak sebagai penahan sakit semula jadi. 


Detoksifikasi


Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pemubuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang. 


Melegakan Senggugut


Untuk wanita yang mempunyai masalah senggugut. Cuba amalkan meminum teh serai setiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja senguggut, malah rasa mual juga akan turut hilang. 


Ajen Pencegah Kanser 


Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser.  Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.


Sumber:  Yahoo Malaysia

1 ulasan: